Born In The U.S.A. - Bruce Springsteen

Ugens klassiker på Vinylpladen.dk uge 18, 2020.

Bruce Springsteen må være det nærmeste musikverdenen kommer på en “All American Hero”. De har jo altid været glade for deres helte “over there”, og Bruce virker som en, der på trods af, at han ikke er bleg for politiske budskaber, lader til at kunne samle fans over en bred kam, i et ellers meget opdelt USA. Alle kan bare godt lide og respekterer The Boss (Man må jo sige at USA, har brug for en som kan samle landet i disse tider).

Nu kaldte jeg ham en “All American Hero” men mere passende havde måske været en “All American Working Class Hero”. For på trods af, at manden formentlig er god for et trecifret millionbeløb(i dollars!), så har han formået at bevare et image, af at være en mand af og for arbejderklassen. Det image skyldes naturligvis, at Bruce kommer fra New Jersey - hvor han i øvrigt stadig bor - er bl.a. af irsk og italiensk afstamning, med en far, der arbejdede som buschauffør og en mor som var sekretær. Så Bruce var af arbejderklassen, og det var også det hans sange handlede om, og det er blev fortalt alle tydeligst på ‘Born In The USA’.

Det bliver gjort klart allerede på det ikoniske coverbillede, som afspejler, at Bruce fortæller historier fra og om hverdagens helte, som tager i krig for deres land, tager på arbejder i Darlington County, drikker en øl på en bar, og mindes de gode gamle dage, mens man danser ud i natten, i sin hjemby. Born In The USA er udlængsel og hjemve på en og samme tid, og Bruce kan formidler det, i et filmisk sprog, en tidløs instrumentering, og med nostalgiske produktioner.

Albummet blev en kæmpe kommerciel succes - stadig Springsteens største til dato - og rundede i 2012, 30 mio. solgte eksemplarer. Albummet fosterede ikke mindre en 7 singler, som alle formåede at ende i top-10 på den amerikanske single chart.

Lytter man albummet igennem, er der nu heller ikke noget at sige til det. Man har fornemmelsen af, at hver eneste sang kunne være stærk nok, til at være en single - det er ganske enkelt ikke et eneste fejlskud på albummet. Og selvom, man ikke er stor Bruce Springsteen-kender, så tror jeg ikke der er nogen, som ikke kan nynne med på Darlington County, Dancing In The Dark, Glory Days, I’m On Fire, My Home Town, I’m Going Down, og selvfølgelig - den misforståede amerikanske nationalmelodi - titelsangen Born In The USA.

Fun-Fact: Born In The USA, var den første masseproducerede CD udgivelse trykt i USA. Indtil da, var CD’er blevet importeret fra Japan.

Læs resten af teksten...

4 varianter, (tryk for at vælge)

NYTRYKT 1-2 hverdage
217 DKK
EX (plade)VG+ (cover) 4-9 hverdage
187 DKK
EX (plade)VG+ (cover) 4-9 hverdage
187 DKK
NYTRYKT Udgives d. 14-06-2024
257 DKK

Læs hvordan vi vurderer standen af plade og cover.Læs mere

Lagerstatus På lager
Leveringstid 1-2 hverdage
1x gratis plastik sleeve 0 DKK
1x gratis indresleeve 0 DKK
1x Born In The U.S.A. på vinyl 217 DKK
Total pris 217 DKK
Kunstner Bruce Springsteen
Titel Born In The U.S.A.
Labels Sony Music, Columbia
Hastighed 33RPM
Størrelse 12"
Antal plader 1
Oprindeligt udgivelsesår 1984
Genrer Rock, Pop Rock

Tracks

Born In The U.S.A.

Cover Me

Darlington County

Working On The Highway

Downbound Train

I'm On Fire

No Surrender

Bobby Jean

I'm Goin' Down

Glory Days

Dancing In The Dark

My Hometown