Ugens klassiker på Vinylpladen.dk uge 25, 2020.
Ugens Klassiker kommer fra britiske The Who - et band som kickstartede deres karriere, og fandt deres første store fan base, i den britiske subkultur kendt som “mods”. Who’s Next udkom i 1971 - to år efter de havde udgivet kæmpe succesen ‘Tommy’.. De havde brugt det efterfølgende år på at turnére massivt, og det begyndte i den periode at gå op for dem, at deres fanbase i høj grad havde ændret sig. De såkaldte “mods” var vokset op, og bandet fandt derfor ud af, at de var nødt til at forny sig.
Guitarist og primær sangskriver, Pete Townsend havde længe gået og pønset på et koncept, som han kaldte ‘Lifehouse’. Som med Tommy, var der tale om en rock opera, men med et mere futuristisk og filosofisk fortælling - tilsat lidt dystopi. Townsend var fascineret af rockmusikken som kommunikationsform, og i Lifehouse var musikkens rolle også som frihedsskabende og oplysende for en kontrolleret befolkning. Townsend så Lifehouse som et projekt, der skulle fremføres gennem flere medier, og så det bl.a. også som en film.
Bandet annoncerede efter en tids stilhed, at de ville afholde nogle eksklusive koncerter på The Young Vic i London, hvor de ville udvikle de fiktive elementer af Lifehouse, sammen med et publikum. Det gik dog ikke som ventet. Publikum var ikke interesserede i at interagere med bandet, men ville bare have dem til at spille ‘My Generation’ og smadre en guitar eller to. Det skuffede Townsend meget og krydret med et heftigt alkoholforbrug var det tæt på at koste ham en regulær depression.
Lifehouse viste sig som umedgørlig på flere niveauer, og forvoldte stor stress hos bandet, og de endte med at skrotte projektet. Der var dog flere af sangene som de allerede har udviklet, og som de valgte at udgive på et helt “almindeligt” album. Det viste sig at være en god idé, for albummet er i dag The Who’s største succes. Albummet kom til udtryk, da bandet gav slip på Lifehouse projektet og viser, at frigørelsen kan udløse fantastiske mængde kreative kræfter. Who’s Next var albummet som skulle have været noget helt andet, men endte med at være helt perfekt.
Fun fact: Flere elementer fra Townsends dystopiske beskrivelser, er i dag blevet til virkelighed. Fx. er et internet lignende fænomen beskrevet som “the grid” og “grid sleep” ligner virtual reality.
Læs resten af teksten...