Ugens klassiker på Vinylpladen - Uge 17, 2022.
Ugens klassiker kommer fra den ene halvdel, af en af de mest kendte duo’er nogensinde; Simon & Garfunkel. Amerikanske Paul Simon kom hårdt fra start i 80’erne. I løbet af årtiets første par år blev Pauls forhold til Art Garfunkel, værre end hvad det nogensinde havde været. Derudover blev han også skilt fra sin daværende hustru, skuespillerinden Carrie Fisher. Som om det ikke var nok, så fik Pauls album ”Hearts and Bones” også en katastrofemodtagelse af anmelderne da det blev udgivet 1983. Det hele tog hårdt på ham og han endte ud i en slem depression. I 1984 lysnede det hele dog en smule for ham. Han fandt et musikalsk lyspunkt. Et lyspunkt som blev hans vej ud af de mørke år og som affødte klassikeren ‘Graceland’.
En dag stødte Paul på en bootleg casette med Mbaqanga musik - en sydafrikansk stilart. Sammen med sin lydtekniker, Roy Halee, drog han straks afsted til Johannesburg i Sydafrika. Her tilbragte de to uger sammen med afrikanske musikere, der kunne introducere dem for genrens univers og forskellige afkroge.
Efter en håndfuld hårde år, var det især den letsindige og muntre stemning i den afrikanske musik, som tiltalte Paul Simon. Så han valgte, at hans kommende album skulle orientere sig i disse musikalske områder. Derfor indspillede de sammen med de afrikanske musikere også de instrumentale spor til albummet under deres besøg.
På daværende tidspunkt var det ilde set, at Paul rejste til Sydafrika for at indspille musik, på baggrund af landets apartheid styre. Paul tog dog afstand til det ved at argumentere, at hans rejse udelukkende var i musikalsk øjemed og at han var nødt til at føje sin intuition om at forfølge de afrikanske toner.
Politisk korrekt eller ej, så viste rejsen sig for at være et yderst godt personligt og karrieremæssigt valg af Simon. Albummet gik hen og blev hans, til dato, bedst anmeldte og sælgende album med hits som ”You Can Call me Al” og titelnummeret ”Graceland”, der siden er blevet kanon i hele verden.
Læs resten af teksten...