Ugens klassiker på Vinylpladen.dk uge 16, 2021.
Denne uges klassiker er et af de album, som satte gang i den store indie rock bølge, der skyllede ind over os op igennem 00’erne. Den var nemlig indie-cool, før man overhovedet vidste, hvad det var.
Bag albummet står Neutral Milk Hotel, som er et band, der leger med grænserne mellem genrer, og danser let mellem indie rock, psykedelisk rock og lo-fi. I 1998 udgav bandet et fortræffeligt eksemplar af et album kaldet “In The Aeroplane Over The Sea”, hvor de viser netop denne evne - og maaange andre.
Ved de første gennemlytninger af albummet, bider man hurtigt mærke i, at nogle af sangene fremstår temmelig abstrakte og fyldt med surrealisme. Både musisk og lyrisk lyder det hele nærmest som en drømmende fortælling, der kunne fungere som soundtrack til et barns fantasi. Det er faktisk også noget af det, som forsanger og bandeleder Jeff Mangum gik efter, da albummet tog sin form. Nogle gennemgående temaer på sangene er nostalgi, fantasi og drømme fra barndommen. Ifølge Mangum, så skulle stemningen på pladen være tilsvarende en 10-årigs fantasi på eventyr i egen baghave.
Magnum fandt også en stor inspiration til albummet i Anne Frank berømte dagbog, som havde gjort stor indtryk på Magnum. Efter sigende brugte han tre dage, efter færdiggørelse af bogen, på at græde og på at mærke, hvad han lige havde læst.
Han bed mærke i hvilken identitetsudvikling Frank gennemgik og hvordan hun formåede at opretholde et mod og en lyst til livet. Dette vakte stor inspiration i Mangum, der tog det med sig i arbjedet med albummet.
Inspirationen fra Anne Frank, er især udtrykkelig på numrene “Holland, 1945” og “Ghost,” hvor man kan spore direkte fortælling om den jødiske pige. Men misforstå ikke; Anne Frank er ikke den eneste inspiration på dette album - den er blot en af de nemmere af dechifrere. Mangum har selv udtalt, at albummet minder ham om stemningen i filmen “Where The Wild Things Are”, som er en fortælling set fra en 10-årigs meget fantasifulde sind.
Vi bliver pænt budt indenfor i dette komplekse univers af harmonika-spil på “King of Carrot-flowers pt.1” og den videre fortælling af selvsamme historie i andet nummer “King of Carrot-flowers pt. 2-3”. I selskab med albummets resterende sange skabes der en finurlig, fantasifuld og fuldkommen oplevelse, som har vokset sig mere og mere ind i bevidstheden med tiden, og først i dag, kan man virkelig se, hvordan ‘In The Aeroplane over The Sea’, har været med til at skabe så mange andre bands, album og sange, hele vejen frem til i dag. Det er fx. svært at se, hvor bands som Arcade Fire og Bright Eyes havde været uden Jeff Magnums finurligheder, og instrumentale og lyriske eskapader.
Læs resten af teksten...