Mezzanine - Massive Attack

Ugens klassiker på Vinylpladen.dk uge 41, 2021.

Denne uges klassiker er Massive Attacks tredje album ‘Mezzanine’. Det er tydeligt, at både mærke og høre, at på dette album går alt op i en højere enhed for bandet, med deres fuldkomne psykedeliske og elektroniske lyd palet. Mezzanine - der betyder en “lavloftet mellemetage” - blev også en fuldtræffer blandt publikum og indeholder nogle af bandets største værker. Men alt var ikke fryd og gammen, da albummet skulle indspilles. Det var faktisk lige ved at gå helt galt.

Under udarbejdelsen af albummet, var bandet meget tæt på at gå i opløsning. Bølgerne gik højt, da bandet, som består af Robert Del Naja, Andrew Vowels og Grant Marshall, skulle beslutte, hvordan albummet skulle lyde. De havde forskellige ambitioner og forhåbninger til udtrykket, og det skabte store stemnings-mæssige kløfter bandmedlemmerne imellem.

Robert Del Naja ønskede at albummet skulle gå i en mere “new wave-orienteret" retning, med associationer til de sene 70’eres kantede og atmosfæriske udtryk. Han begyndte derfor at lave samples af bands fra den periode. Del Naja fik opbakning af Marshall, der også var stor beundrer af new wave. Andrew Vowles, stod dog skeptisk på sidelinjen. Han brød sig ikke om new wave tendenserne og der lagde sig et anspændt låg over bandets interne dynamik.

Det blev derfor en turbulent og stressende proces at blive enige om albummets lyd. Neil Davidge, der var producer, måtte konstant arbejde på tre-fire forskellige udgaver af hver sang, fordi alle var uenige og havde forskellige inputs, der alle skulle tages hensyn til.

Slutteligt endte albummet med at blive en bøvlet, men velkomponeret mikstur af alle medlemmernes idéer, visioner og forhåbninger. Det skyldes mest, at Del Naja remixede, om-arrangerede, startede forfra og generelt gik ud af sit gode skind (og forsinkede albummets udgivelse i 4 måneder) for at få alle sange til at lyde tilfredsstillende for hver af de 3 bandmedlemmer

Gudskelov for kompromiser og en arbejdsom og tålmodig producer! Ellers havde vi nok ikke kunne sætte Mezzanine på i dag og synke helt væk i den atmosfæriske, skarpe, men kærtegnende lyd, som bl.a. fremgår af store hits som ”teardrop” og ”angel”. Det er vi vældig glade for!

Læs resten af teksten...

Denne udgivelse er NYTRYKT.

Lagerstatus På lager
Leveringstid 1-2 hverdage
1x gratis plastik sleeve 0 DKK
1x gratis inner sleeve 0 DKK
1x Mezzanine på vinyl 277 DKK
Total pris 277 DKK
Før: 277 DKK
Kunstner Massive Attack
Titel Mezzanine
Stand NYTRYKT
Labels Universal, Virgin
Hastighed 33 RPM
Størrelse 12"
Antal plader 2
Oprindeligt udgivelsesår 1998
Genrer Electronic, Trip Hop, Downtempo, Leftfield

Tracks

Angel

Risingson

Teardrop

Inertia Creeps

Exchange

Dissolved Girl

Man Next Door

Black Milk

Mezzanine

Group Four

(Exchange)