Introduktion til pickuppens verden og hvordan du vælger rigtigt

Hvorfor er pickuppen så vigtig?

Pickuppen anses oftest som hjertet af et godt setup, og er altid et godt sted at starte, når man ønsker at opgradere. Denne lille guide er skrevet så ikke-teknisk som muligt, og vil prøve at afmystificere pickuppen og magien omkring den.

En pickup består af en meget lille og slebet industridiamant, der sidder på spidsen af et lille (oftest) metalrør, kaldet nålerøret. På nålerøret sidder enten magnet eller en spole, som bevæger sig sammen med nålen og skaber lyden, der sendes videre til din forstærker og ud i dine højttalere. Der findes flere typer pickupper, hvoraf de mest normale er Moving Magnet (MM) og Moving Coil (MC).

Forskellene på de to er mange, både mekaniske og elektriske. MM pickuppen har en lille magnet befæstiget for enden af nålerøret. Denne bevæger sig i et magnetfelt og skaber dermed en spænding i de faste spoler, der sidder i selve pickup huset.

MC pickuppen er lige modsat. Den har en bevægelig spole for enden af nålerøret, som bevæger sig i et kraftigt magnetfelt.

Denne forskel betyder at en MM pickup typisk vil have højere output - omkring 4-6 mV, mens normale MC pickups ligger omkring de 0,4 mV. Dette har blandt andet betydning for hvilken RIAA, du skal vælge.

Pickuppen er derfor en af de altafgørende enheder i et godt setup. En dyr pickup kan bl.a. have et bedre nåleophæng, en anderledes (og bedre) slebet diamant, eller bedre interne komponenter i huset. Desværre kan alle disse dele blive slidte, og du bliver nødt til at skifte din pickup, hvis du vil undgå forringelse af lydkvaliteten og unødvendig slid af dine vinylplader.

Hvornår skal jeg udskifte min pickup?

I en pickup sidder flere forskellige dele, der både slides ved brug men også over tid. Har du eksempelvis arvet dine forældres ældre afspiller og samling, eller fundet en ældre afspiller på et loppemarked, vil pickuppen med stor sandsynlighed trænge til at blive udskiftet.

I pickuppen sidder nemlig nogle gummidele, der bliver påvirket af temperatursvingninger, og som med tiden bliver stift eller helt smuldrer væk. Ødelægges dette gummi får pickuppen sværere ved at følge rillerne på pladen. Det betyder bl.a., at du kan gå glip af detaljerne i musikken.

Selvom diamanter er det hårdeste materiale i verden, så kan det ikke undgås at diamantnålen på din pickup også bliver slidt. En tommelfingerregel siger, at diamantnålen kan spille i cirka 1000 timer, uden forringelse af kvaliteten. Det kræver dog, at du holder dine plader og nålen rene for støv. Derudover skal armen også indstilles korrekt, så der ikke er for meget tryk på pladen.

Hvis du hører én plade om dagen, vil nålen cirka holde i 3 år.

I værste tilfælde kan ophænget blive så stift, af nålen slider så voldsomt på pladen, at pladen ødelægges over tid – det kan betyde, at du til sidst står med meget slidte plader, hvor du tydeligt kan høre en forringelse af kvaliteten!

Har du en MM pickup kan du nøjes med at udskifte selve nålen ved at købe en ny stylus. Det er billigere, og meget let at skifte. Har du derimod en MC pickup, skal du købe en helt ny pickup.

Det er jo en jungle! Hvilken pickup passer til mit setup?

Ja, det kan jo være svært at finde hoved og hale i.

Kender du ikke så meget til pickups, har du sandsynligvis en pladeafspiller, der bruger MM pickups. De er meget lette at skifte og nogle af dem, eksempelvis Ortofons, kan let opgraderes til en bedre nål (stulys), når den er ved at være slidt.

På vores side med pickups har vi blandt andet Ortofons 2M Red, der er en yderst god, habil og alsidig pickup af høj kvalitet. Detaljegraden er selvfølgelig ikke så god som på eksempelvis Ortofon 2M Bronze, men til under 1000,-, er det et prisfornuftigt køb eller en billig opgradering til et ellers godt setup.

Se vores udvalg af pickups og styli eller skriv til os med spørgsmål ang. dit setup. Du er meget velkommen til at sende beskrivelse/billeder af din afspiller og pickup, så vi kan hjælpe dig med en opgradering.